Nedávno jsem od kamaráda zjistil, že sušenky Oreo - ano, krémové, bohaté, sušenky Oreo - jsou zjevně veganské. Vzhledem k tomu, že sušenky a poleva nejsou prvními věcmi, které mě napadnou, když přemýšlím o potravinách bez živočišných produktů, zjistil jsem, že je těžké uvěřit, že Oreos byl zcela důvěryhodný. Věděl jsem, že mají spoustu lahodných chutí a jejich možnosti pečení byli nekoneční, ale být veganem znělo příliš dobře na to, aby to byla pravda. Rozhodl jsem se trochu kopat a najít odpověď na své otázky.



Výsledky

Ukázalo se, že jsem vůbec nemusel hledat internet. Jediné, co jsem musel udělat, bylo navštívit webovou stránku Oreo FAQ a moje otázky byly zodpovězeny.



Podle Oreo jsou jejich nechvalně známé sušenky veganské ... ale ve skutečnosti ne. Ano, jejich oficiální webové stránky uvádí jako jedinou složku cookie „nebělenou obohacenou mouku, cukr, palmový a / nebo řepkový olej, kakao, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, kynutí, kukuřičný škrob, sůl, sójový lecitin, vanilin a neslazenou čokoládu“. Jedna věc však dělá Oreose o něco méně veganským, než jste si mysleli.

Oreos mají křížový kontakt „s mlékem, což znamená, že malé množství mléka mohlo přijít do styku buď s cookies, nebo se zařízením použitým k jejich výrobě. Křížový kontakt znemožňuje zaručit, že lahodná pochoutka, kterou konzumujete, neobsahuje stopové množství mléka.



Opravdu na tom záleží?

Rozlil jsem fazole o Oreosu na moji veganskou přítelkyni a nezdálo se, že by jí děsivé zprávy vadily. Také neplánovala zastavit spotřebu Oreo. Myslím, že vidím její smysl - není to jako jíst Oreo je totéž jako chugnout sklenici mléka.

Nakonec je na vás, zda považujete Oreos za veganskou. Pokud si přečtete přísady cookie, neuvidíte žádné mléčné ani jiné živočišné produkty. Mohli byste však konzumovat mikroskopické množství mléka, a pokud jste v pořádku, nejste o nic méně vegan.